INDEX

 INNHOLD:         

Historisk   oversikt 

Akkerhaugen i gamle dager     

Hva skjer på Akkerhaugen?

Visit Akkerhaugen

NÆRINGSLIV PÅ AKKERHAUGEN

Skulpturparken

Country Music 

Heavy Metal på Akkerhaugen

Akkerhaugen Rockesamfunn

TROMMIS.NO

REVYTEATER        

 Tomter, hus, leiligheter, etc.

Akkerhaugen Skole

Akkerhaugen Sambruksanlegg     IDUNSHALL

Akkerhaugen Vel

Akkerhaugen Båtforening

BRYGGEBUA

Akkerhaugen Ballklubb

Akkerhaugen Bueskytterklubb

Norsjø Wakeboard Klubb

Norsjø Paintball

Akkerhaugen Nettvarehus

VÆRET PÅ AKKERHAUGEN

Feriehytter leiligheter, etc.

JAKKs BLOGG EGO-KODEN

Kultur - Musikk

Diverse fra Akkerhaugen

Sauar Friskole

Myllargutstugo og Kvernehuset

M/S TELEMARKEN

Norsjø Hotell

Norsjø Ferieland

Norsjø Vandrehjem

Epleblomsten

APPLE AID    AKKERHAUGEN

Frukt -  Bær - Grønt  m.m.

Skandinavisk Bureau A/S

Ruddersafe Maritime Branch

Linker

 

Google

 

INDEX

Vi holder til i Sauherad kommune i Midt-Telemark. Garden ligger ca. 3 km. nord for Akkerhaugen sentrum ved Riksvei 360, ca 22 km fra Notodden og ca 17 km fra Bø. Garden ligger ved siden av Sauherad kirke. Fra Kongsberg og fra Skien er det ca 55 km til oss.

Vis veg (ekstern link)

VÅR POPULÆRE EPLESKRELLER ER IGJEN PÅ LAGER!

VÅR NYDELIGE, PRISBELØNNEDE EPLEMOST VIL VI NÅ HA TILGJENGELIG HELE ÅRET!

     - se "Bestilling av varer" se Internet

                                                           Sauar gard
                                         3812 Akkerhaugen
                                             Tlf 40 22 22 10
                                            Fax 35 95 56 98

                                         
post@epleblomsten.no

 

 

(fotograf Per Øyvind Nordberg)

Vi er stolte over å kunne fortelle at Frisk & Frodig Eplemost er tildelt Innomat prisen for 2004, næringsmiddelindustriens innovative matpris. Epleblomsten as, representert ved Britt Sauar, står til høyre.

 

 

 

...

Foto: Bård Sperrud

Selger juice for over 10 mill.

Eplejuiceprodusenten Epleblomsten AS på Akkerhaugen har mer enn doblet overskuddet på ett år.

I fjor hadde Epleblomsten AS et overskudd på 2,2 millioner kroner. Før skatt var resultatet 3,1 millioner kroner.

- Taket er ikke nådd for eplemostmarkedet, men tilgangen på råvarer er en utfordring, sier daglig leder Britt Sauar til Nationen.

HALV MILLION LITER JUICE

I 2010 solgte bedriften som har 2,2 årsverk i arbeid nesten en halv million liter juice.

Sauar sier videre til avisen at markedet for ferskpressede norske epledrikker er utrolig bra. Ifølge henne skal det også være plass til flere småprodusenter i markedet.

JUICESALGET TILBAKE

Juicesalget har gått 5,1 prosent tilbake, mens salget av eplemost har gått 25,9 prosent fram fra 2009 til 2010 skriver Nationen.

Les mer i TA her

 

 

Telen 6/4 2011

Bjørnar Hagen VikaTlf. 932 34 221 – bjornar.hagen.vika@telen.no

NY GARDSBUTIKK: Hans Olav Sauar, Åge Bjørnerud, og Britt Sauar ra Epleblomsten, startet i går opp sin nye gardsbutikk som byr på eksklusive varer først og fremst fra Telemark.

Gardsbutikk og underholdning

Epleblomsten har utvidet lokalene, og startet i går opp sin nye gardsbutikk.

Pilen har kun pekt oppover siden oppstarten i 2003. I går startet Epleblomsten opp gardsbutikk i sine nye lokaler.

Mat fra Telemark

Britt Sauar ramser stolt opp produktene som fra og med i går var å finne i den nye gardsbutikken til Epleblomsten. Foruten den selvfølgelige eplemosten, kan folk få kjøpt flatbrød, spekekjøtt, diverse syltetøy, og sjokolade, for det meste produsert i Telemark.

– Vi håper at de som er interessert i lokal mat tar turen, sier hun. Svigerfar og besøksvert Hans Olav Sauar håper beliggenheten gjør folk nysgjerrige.

– Gården ligger nær veien, og det kjører tusenvis av mennesker forbi hver dag, så noen kommer nok til å ta turen innom.

 

 

 

 

Telen.no 22/2 2011

Eplemost

Eplemost fra Akkerhaugen på Ski-VM

Eplemost fra Sauherad serveres fiffen på Grand Hotel under åpningen av Ski-VM i Oslo torsdag.

 

Designfirmaet Moods of Norway valgte seg mat fra Telemark til sin motevisning under åpningsshowet i Oslo sentrum.

1500–2000 gjester får leske seg med eplemost fra Epleblomsten AS i Sauherad, mens de nyter de lekreste retter.

I skisportens vugge

Moteguruene fra Stryn fikk Bondelagets Askeladdenpris i 2005 for sitt fokus på norske landbrukstradisjoner i sin mote. Da ble samarbeidet født.

Telemark bondelag og bygdekvinnelag ble utfordret til det spennende oppdraget i Ski-VM fordi skisportens vugge sto nettopp i Telemark.

Smak fra Telemark

En delegasjon av kokker fra Telemark serverer potet- og purreløksuppe med hjemmerøkt laks, sprøtt bacon og crumle, samt bakt skrei med parmesan aioli, fritert kapers, tomat- og sjalottchutney på flatbrød fra Skreppa i Morgedal og confitert andelår fra Holte gård i Drangedal.

Det blir også saltbakt svineside med syltet rødkål og braisert kalvebryst med trøffel- majones og urtebakte nøtter. Og altså eplemost fra Epleblomsten i Sauherad.

beate.evensen@telen.no

Les telen her

 

 

hentet fra Telen 26/2 2010 - www.telen.no

Britt til finalen

 

I FINALEN: Britt Sauar og hennes selskap Epleblomsten er i finalen i kåringen av Årets kvinnelige gründer.

Britt Sauar og hennes selskap Epleblomsten i Sauherad er klar for finalen i kampen om å bli Årets kvinnelige gründer i Norge.

To telemarkinger har dermed kommet gjennom nåløyet og er klare for finalen og kåringen som skjer i Oslo 8. mars 2010. Også Torunn Aakermann og selskapet Kinera AS i Skien har nådd helt fram.

Britt Sauar møter i tillegg hard konkurranse fra kreative og driftige kvinner fra Hedmark, Østfold og Oslo i konkurransen som arrangeres av Innovasjon Norge.

Bakgrunnen for initiativet Årets Kvinnelige Gründer er regjeringens mål om at 40 prosent av nye gründere i 2013 skal være kvinner. Prisen er også i tråd med Innovasjon Norges strategi med blant annet fokus på vekstetablerere og kvinnelige rollemodeller. Nærings- og handelsdepartementet og Innovasjon Norge står bak prisen som er på 1 million kroner.
-Kjempemoro. Jeg føler meg som en vinner bare ved å bli nominert, men jeg krysser alt for at vi skal gå helt til topps, for pengepremien vil komme godt med, stråler Britt Sauar,


Les også:
Solbær på Epleblomsten
I gang med fruktpresseri
Eplemost på Kongens bord

 

 

Sakset fra Varden 19/9 2007:

Tekst og foto: Halvor Ulvenes
 

 Heider til Epleblomsten
 

Selskapet Epleblomsten i Sauherad fekk i går spesialitet-diplom for eplemosten frå Telemark.

 

Sveinung og Britt Sauar har all grunn til å smile til kvarandre

Diplomet vart delt ut av Arne Sverre Modahl frå KSL Matmerk. Heideren er eit synleg prov på den godkjenninga Epleblomsten har fått for produktet "Frisk & Freidig Eplemost fra Telemark". Dagleg leiar Britt Sauar smilte naturleg nok breidt over utmerkinga som ho opplever som både hyggjeleg og ærefull.

 

Dagleg leiar Britt Sauar med diplomet frå KSL Matmerk. Heider til Epleblomsten

Tre årsverk

Selskapet vart skipa av ekteparet Britt og Sveinung Sauar i 2003. Denne sesongen har dei ein produksjon på over 200.000 liter. Det krev 300 tonn med frukt, som vert kjøpt inn i eige kommune. Som kjend kjem kvart fjerde eple i Noreg frå Midt-Telemark. Bedrifta pressar sort for sort, slik at kundane kan velje ut favoritteplet.
Epleblomsten samarbeider med Telefrukt på Gvarv og Bama, og distribuerer sluttproduktet sitt gjennom butikkane til Norgesgruppen - Meny, Spar, Ultra og Centra. I tillegg sel Sauar til både hotell og restuarantar.

Overskot

- Selskapet går med overskot, og me sysselset i dag rundt tre årsverk, fortel Sveinung Sauar, som sjølv har full jobb på høgskulen i Bø. Han overlet drifta til kona og fem andre medarbeidarar.

 

Klippet fra TA 19/1 07:

Pris for eplemost

v: ROLF IVAR SVENSLI

BERLIN (ANB): Ekteparet Britt og Sveinung Sauar fra Sauherad har en drøm å slukke tørsten til islendingene med egen eplemost. Nå har de fått innovasjonspris for tiltaket.

null

Foto: anb

 FIKK PRIS:

Britt Sauar mottok diplom og 300 000 kroner av landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen i Berlin torsdag.

 

Diplom og 300.000 blanke kroner lyder prisen på, som Britt Sauar fikk utdelt under en tilstelning på den norske ambassaden i Berlin torsdag. Det var landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen som delte ut prisen, som er innstiftet av NHO og Innovasjon Norge.

– Midlene skal vi bruke til å gjøre en markedsundersøkelse på Island. Målet er å selge opptil 60.000 liter eplemost i året, sier Britt Sauar til TA.

At det nettopp er Island som er satsingsområde for ekteparet er ingen tilfeldighet. I likhet med Norge står øya med knapt 300 000 innbyggere utenfor EU, og dermed slipper eksportørene fra Telemark tollsatsen på 24 prosent.

– Ikke har de egne frukttrær på sagaøya heller, fastslår Sauar.

GRØNN UKE I BERLIN

Ekteparet driver både med epler og moreller i hjembygda, og holder dermed liv i firmaet Epleblomsten AS. Bakgrunnen for tildelingen i Berlin er den årlige norske deltagelsen i verdens største mat- og reiselivsmesse, Grüne Woche i Tysklands hovedstad. Sauar deltar ikke selv på messen, og ser heller ikke for seg at det skal la seg gjøre å komme med noe eksportframstøt i Tyskland.

– Eplemost i Tyskland blir vel nesten som sand i Sahara, ler hun.

 

 

Sakset fra Telen 15-09-2006

 Eplemost på Kongens bord
 

Eplemost fra Britt og Sveinung Sauar skal serveres som "A taste of Norway" under kongehusets statsbesøk i Irland til uka.

 


 

ROYAL: Tirsdag vil Kong Harald, Dronning Sonja, Irlands president Mary McAleese bli servert eplemost presset hos Britt (bildet) og Sveinung Sauar på Sauar gård i Sauherad

Under middagen førstkommende tirsdag vil æresgjestene Kong Harald, Dronning Sonja og Irlands president Mary McAleese, samt 350 andre prominente gjester bli servert eplemost presset på Sauar gård i Sauherad.

–Det betyr veldig mye for oss at eplemosten blir valgt ut til et arrangement som dette, sier Britt og Sveinung Sauar.

 


 

FULL FART: Årets eplepressesesong er i full gang på Sauar gård, og Britt Sauar i Epleblomsten gleder seg over at eplemosten nå også skal på Kongens bord.

Ærefullt oppdrag

Blant de andre som vil få servert eplemost fra den lille produsenten, Epleblomsten, er utenriksministeren, nærings- og handelsministeren og fiskeri- og kystministeren. Det er kokkeekspertisen hos Gastronomisk Institutt som har valgt ut produktene som skal representere den norske matkulturen under kongehusets statsbesøk i Irland.

–Det er stort for en liten produsent å få et slikt ærefullt oppdrag, sier ekteparet Sauar. Hensikten med statsbesøket er å bidra til styrket kontakt, samarbeid og næringslivsvirksomhet mellom Norge og Irland. Matutvalget under middagen går inn under prosjektet "A taste of Norway", som er et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet, Utenriksdepartementet, Fiskeri- og kystdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Innovasjon Norge. Målet med prosjektet er å utnytte norsk matkultur og kokkekunst for å profilere Norge ved statsbesøk ute og hjemme, ved eksportfremmende tiltak og internasjonale messer og ved andre viktige internasjonale møter hvor det er naturlig med en ekstra innsats i Norgesprofileringen.

Les mer i PDF-utgaven eller i papiravisa

 

 

Sakset fra TA

På plass i hyllene

Av: Ørnulf Holen

SAUHERAD: Sveinung og Britt Sauar startet saftpresseriet Epleblomsten AS i fjor høst. Nå er eplemosten fra Sauherad på plass i åtte Meny-butikker i Grenland, Notodden og Kongsberg.

- Det er veldig vanskelig å få innpass i butikkene. For småprodusenter er det et nåløye, så vi er kjempefornøyde. Det har vært en stor jobb, sier Britt Sauar.

Hun forteller at eplemosten «Frisk & Frodig» foreløpig er ute i de åtte Meny-butikkene Grenland, Notodden og Kongsberg i et testsalg, og at de derfor er avhengige at folk kjøper produktet.

- GOD RESPONS

- Men vi har fått veldig gode tilbakemeldinger på produktet, så vi håper jo at det skal gå bra, sier Sauar.

Døråpneren til Meny-butikkene har vært Bama.

Som tidligere omtalt i TA startet hun og ektemannen Sveinung Sauar opp eplemostproduksjonen i september i fjor. De har investert rundt 1,5 millioner kroner i fruktpressa og produksjonslokalene.

VIL ØKE PRODUKSJONEN

Omsetningen for produksjonen i fjor ble på rundt 500 000 kroner, og de presset rundt 40 000 liter, som er 10 000 liter mer enn budsjettert. Ekteparet tar foreløpig ikke ut lønn av virksomheten.

- Anlegget har kapasitet til å produsere 100 000 liter i sesongen, som er fra september til ut i desember. Men vi jobber med planer om å utvide produksjonen, og vi er i dialog med SND Telemark. Det er også fullt mulig å utvide sesongen, og nå har vi plantet epletrær med epler som kan lagres til april. Vi jobber også kontinuerlig med å vise oss frem. Denne uka skal jeg stå på Kongsbergmarken, og jeg skal også ut til de åtte butikkene hvor vi har testsalg, sier Sauar.

Ekteparet Sauar planlegger også et nytt produkt. På sensommeren i år starter de med testproduksjon av solbærsaft.

Eplemosten som Sauar produserer er helt uten tilsettingsstoffer, og slik vil de også lage solbærsaften.

 

 

Epleblomstring på Akkerhaugen

INTERNET: www.epleblomsten.no

 

Adresse: akkerhaugen.no, Veltavegen 7, 3812 AKKERHAUGEN, Norway                   

Webmaster: Johannes Akkrthaugen